ΑΙΓΙΝΑ
ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ, ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΗ
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΑΙΓΙΝΑ
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΙΓΙΝΑ
ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ
ΑΙΓΙΝΑ
ΠΕΡΔΙΚΑ
ΑΙΓΙΝΑ
ΣΟΥΒΑΛΑ
ΑΙΓΙΝΑ
ΡΟΜΑΝΤΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΑΜΑΞΕΣ

 

ΣΟΥΒΑΛΑ

Μετά το Βαθύ ο δρόμος χαμηλώνει προς τη Σουβάλα, ένα μικρό λιμάνι στα βόρεια του νησιού 10 χιλιόμετρα  από την πόλη της Αίγινας.

Η Σουβάλα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό ψαροχώρι με παραλία, ωραίες ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως επίσης και διαμερίσματα.

Αποτελεί ένα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, γεμάτο από ζωή και κίνηση.Στη Σουβάλα υπάρχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά, θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία των ρευματισμών και δερματικών παθήσεων.

Ενα χιλιομετρο μετά τη Σουβάλα, ανατολικά, κατα μήκος της ακτής, υπάρχει το παραθεριστικό χωριό Άγιοι σε καταπράσινο περιβάλλον και σε 5 χιλιόμετρα το χωριο Βάγια μια οργανωμένη αμμουδερή παραλια, με αρχαιολογικά ευρήματα.

Η Σουβάλα συνδέεται με λεωφορεία με τη πόλη της Αίγινας. Η διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά. Πίσω από το χωριό υπάρχει  καλός δρόμος που οδηγεί στην Παλαιοχώρα, Μεσαιωνική πόλη και στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Μετά την Βάγια στρίβετε προς τα νότια για το Μεσαγρό,το Ναό της Αφαίας και την Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας.

Η Σουβάλα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αίγινας  και συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά.

 

ΒΑΓΙΑ

Ανατολικά από την Σουβάλα, ο παραλιακός δρόμος συνεχίζει και φτάνει, μετά από 4 περίπου χιλιόμετρα, στη Βάγια, ένα μικρό γραφικό τουριστικό θέρετρο. 

Ο οικισμός είναι πολύ μικρότεροςαπό την Σουβάλα και διαθέτει ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι. Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες για φαγητό.

Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ

Η παραλία της Αγίας Μαρίνας είναι η πρώτη παραλία στην ιστορία της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού που βραβεύτηκε το 2013 με γαλάζια σημαία. Ο δρόμος από την πόλη τηςΑίγινας, περνά ανάμεσα από δάση πεύκων, συναντά το φημισμένο Μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου, την Μεσαιωνική Παλαιοχώρα με τις παλιές Εκκλησίες, τον Ναό της Αφαίας, δωρικού ρυθμού, χτισμένο το 500 π.Χ, για να καταλήξει στην Αγία Μαρίνα.Η Αγία Μαρίνα είναι ένας πολύ γνωστός και αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός και για τους Έλληνες και τους ξένους.

Έχει μία μεγάλη αμμουδερή παραλία, άριστα οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, όχι ιδιαίτερα βαθιά νερά, που έχει μήκος 500 μέτρκαι στην οποία κυριαρχούντα μεγάλα και πυκνά πεύκα.Εκτός από αυτή την παραλία υπάρχει, βόρεια της προκυμαίας, μία βραχώδης ακτή κατάλληλη για μπάνιο και υποβρύχιο ψάρεμα.

Στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, καφενεία, bar, καταστήματα λαϊκής τέχνης και discoΣτη παραλία του οικισμού υπάρχει η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου. 

Συνδέεται απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά και έχει τακτική συγκοινωνία. Από την Αγία Μαρίνα μπορούμε να περιηγηθούμε στα χωριά του κεντρικού ορεινού όγκου του νησιού της Αίγινας.Ανθρώπινη παρουσία μαρτυρείται στην ευρύτερη περιοχή, συγκεκριμένα στον κάβο της Αγίας Μαρίνας, από την 4η χιλιετία π.Χ.

Το 1829 ένας αρχαιολόγος βρήκε την περιοχή καλλιεργημένη αλλά ακατοίκητη. Υπήρχαν μόνο δύο σπίτια και ίχνη αρχαίων χτισμάτων.

ΠΟΡΤΕΣ

Οι Πόρτες είναι ένα απομονωμένο ψαροχώρι με λίγα σπίτια και ένα πολύ γραφικό ταβερνάκι. Διαθέτει μία όμορφη, βραχώδη και λίγο απόκρυμνη, παραλία με βότσαλα, αρκετά πεύκα από τη μία πλευρά και μια αμμουδερή παραλία από την άλλη με ένα μικρό γραφικό λιμανάκι για τα σκάφη της περιοχής.Τα σπίτια που έχουν τοπικό χαρακτήρα είναι λίγα, ενώ τα περισσότερα είναι νεόκτιστες  παραθεριστικές κατοικίες.

Οι Πόρτες ήταν λιμάνι των Βενετσιάνων και από εκεί φόρτωναν μεγάλες επεξεργασμένες μαυρόπετρες για να χτίσουν τα λιμάνια της Κρήτης. Στις Πόρτες φτάνει κανείς ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από την Αγία Μαρίνα.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Η πόλη της Αίγινας διαθέτει δύο οργανωμένες παραλίες.  Η πρώτη είναι αριστερά από το λιμάνι σε απόσταση 200μ και βρίσκεται μπροστά από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αίγινας. 

Είναι αμμώδης και έχει γαλαζοπράσινα, καθαρά, ρηχά νερά, κατάλληλα για κολύμβηση. Είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες με καθίσματα και ντουζ.

Πολύ κοντά στην παραλία υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και καφετέριες.Η δεύτερη παραλία βρίσκεται δεξιά του λιμανιού, σε απόσταση 400μ. 

Είναι αμμώδης και έχει ρηχά νερά κατάλληλα για κολύμβηση. Και εδώ υπάρχουν γραφικές ταβέρνες και καφετέριες.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

Ο Μαραθώνας απέχει 4 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας. Υπάρχουν δύο οργανωμένες διαδοχικές παραλίες με αρκετή βλάστηση, με ευκάλυπτους, καλαμιές και θάμνους. Η θάλασσα έχει ένα βαθυγάλαζο χρώμα που σε συναρπάζει. Στην πρώτη αμμώδη παραλία, υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό, καφέ ή ποτό.

Η δεύτερη παραλία είναι και αυτή αμμουδερή, κατάλληλη για παιχνίδια και ρακέτες, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μια ξύλινη καντίνα στη μέση της παραλίας. 

Ο Μαραθώνας εξελίχθηκε σε τουριστικό θέρετροκαι έχετε την δυνατότητα να κάνετε όμορφες διακοπές. Διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα  δωμάτια και μικρά οργανωμένα studios ή διαμερίσματα. Ο Μαραθώνας είναι κατάλληλος για οικογενειακό τουρισμό  και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη.

ΑΙΓΙΝΗΤΙΣΣΑ

Η Αιγινήτισσα απέχει από την Πέρδικα 2 χλμ. και διαθέτει οργανωμένη αμμώδη παραλία με snack bar, ομπρέλες, καφετέρια και ειδικό χώρο για ρακέτες. Η Αιγινήτισσα ήταν παλιά ιδιοκτησία του Μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Η πλούσια βλάστηση  φτάνει μέχρι την αμμουδερή  παραλία και εντυπωσιάζουν  τα πρασινογάλαζα καθαρά νερά.

ΠΕΡΔΙΚΑ

Από την Αίγινα, νοτιοδυτικά, ξεκινά ο παραλιακός δρόμος που συνεχίζεται νότια, προς τον όρμο του Μαραθώνα. Τρία χιλιόμετρα μετά τον Μαραθώνα, καταλήγει στο παραδοσιακό ψαροχώρι της Πέρδικας, το οποίο απέχει 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας.

Η Πέρδικα είναι ένας παλιός παραδοσιακός οικισμός κτισμένος γύρω από το λιμάνι. Παλιά οι κάτοικοί του ασχολούνταν αποκλειστικά με το ψάρεμα.

Κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού είναι τα μικρά σπιτάκια με τις αυλές να επικοινωνούν μεταξύ τους.Η μια πλευρά της Πέρδικας είναι όλη ένα πλακόστρωτο υπερυψωμένο μπαλκόνι πάνω από την θάλασσα.

Στη σειρά στο πεζόδρομο υπάρχουν ταβέρνες, πασίγνωστες για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά τους, ουζερί, μπαρ και καφετέριες. Ο πεζόδρομος συνεχίζεται με παγκάκια ανάμεσα σε φοίνικες, όπου μπορεί κανείς να ρεμβάσει και να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα βλέποντας τον ήλιο να χάνεται μέσα στην θάλασσα.Κατεβείτε τα πέτρινα σκαλάκια στα διαμορφωμένα βραχάκια για μπάνιο στα πεντακάθαρα νερά.

Kολυμπήστε στην όμορφη, βραχώδη παραλία της Πέρδικας,δίπλα στον ίσκιο των δένδρων, απλώστε την ομπρέλα σας και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά, από τις δυο ξύλινες εξέδρες.

Η Πέρδικα διαθέτει λιμάνι υποδοχής σκαφών και συγκεντρώνει λόγω της γραφικότητας της πλήθος από κότερα και γιωτς με ξένους και Έλληνες τουρίστες.Στο ακρωτήρι της Πέρδικας υπάρχει η Εκκλησία του Αγίου Σώστη  που γιορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου.  Τότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι και ο κόσμος διασκεδάζει με ορχήστρες που υπάρχουν σε όλες τις ταβέρνες. Η Εκκλησία χτίστηκε από εράνους των κατοίκων, αλλά καταστράφηκ το 1943 από τους γερμανούς. Ξαναχτίστηκε, μεγαλύτερη, μέσα στην πόλη, στον εσωτερικό δρόμο, πάνω από την παραλία.

Την Aνοιξη οι λόφοι είναι πλημμυρισμένοι με αγριολούλουδα χιλιάδων χρωμάτων και αρωμάτων. Περπατήστε στα μονοπάτια, πάνω στο λόφο ή δίπλα στην βράχινη παραλία μαζί με τα θαλασσοπούλια. Το καλοκαίρι, όλα αλλάζουν. Η πεντακάθαρη, γαλάζια θάλασσα,το μπάνιο, τα παιχνίδια στην παραλία, το ψάρεμα και βαρκάδα ανάμεσα σε κότερανα πηγαινοέρχονται.

Πολύ κοντά στο ψαροχώρι  υπάρχει το μικρό ορεινό χωριό Σφεντούρι, που σήμερα είναι παραθεριστικός οικισμός με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά λαϊκά στοιχεία και οι γραφικές παραλίες Κλίμα και Σαρπά. Η Σαρπά είναι πολύ όμορφη αμμουδερή παραλία με δέντρα, βότσαλα στην θάλασσα και μία καντίνα. Το Κλίμα, αμμώδης παραλία, προσφέρεται για κολύμπι.

MONH

Το νησάκι Μονή βρίσκεται απέναντι από την Πέρδικα, μολις 8 λεπτά απόσταση με βάρκα, χωρις κατοίκους, μόνο με ελάφια, αγριοκάτσικα, παγώνια και σκίουρους που έρχονται κοντά σας για να τα ταϊσετε. 

Οι παραλίες έχουν βαθιά, καθαρά νερά, κατάλληλα για υποβρύχιο ψάρεμα, από την μία πλευρά του νησιού και άμμο από την άλλη. Είναι πευκόφυτο, με οργανωμένη αμμουδερή παραλία και πολλά άλλα σημεία για μπάνιο, ψάρεμα, πικ νικ, πεζοπορία, μέσα στα πεύκα και αναρρίχηση στην κορυφή του.

Υπάρχουν 2 snack bar, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Από το Πάσχα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου γίνονται τακτικά δρομολόγια από το λιμάνι της Περδικάς. Στις καντίνες θα βρείτε καφέ αναψυκτικά και ούζο με μεζέ.