ΣΠΕΤΣΕΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΝΤΑΠΙΑ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΝΤΑΠΙΑ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΝΤΑΠΙΑ
ΣΠΕΤΣΕΣ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΣΠΕΤΣΕΣ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΜΑ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
ΣΠΕΤΣΕΣ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΣπέτσεs, η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού. Είναι το νησί του Ματρόζου και της Μπουμπουλίνας,
που κατέχει δίκαια το προνόμιο της Εθνικής καταξίωσης για την ανεκτίμητη και καθοριστική προσφορά του,
κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Highslide JS Εδώ η Ιστορία συναντά την φύση και την παράδοση. Ο καταπληκτικός συνδυασμός του πεύκου και της θάλασσας, δημιουργεί ανεπανάληπτες εικόνες φυσικής ομορφιάς. Δαντελωτές παραλίες με κατάξανθη άμμο, αστραφτερά βότσαλα και πεντακάθαρα ζαφειρένια νερά, χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές γαλήνης και ξεγνοιασιάς.

Είναι τόσα τα θέλγητρα του νησιού, ώστε να βρίσκεται πολύ συχνά στις προτιμήσεις Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών.

Ταυτόχρονα όμως διατηρεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Highslide JSΤα αρχοντικά των καπεταναίων του περασμένου αιώνα με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, οι γραφικές μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα ιστορικά μουσεία, τα δρομάκια με τα σπετσιώτικα βοτσαλωτά, τα περίφημα καρνάγια και οι γραφικοί αμαξάδες, αποτελούν παραδοσιακά στοιχεία που καταφέρνουν να συγκινούν τους επισκέπτες για πολλές δεκαετίες και όχι μόνο.

Οι Σπέτσες έχουν περίπου πέντε χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, που πληθαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο και τα καλοκαίρια, λόγω της εύκολης πρόσβασης είτε από την Κόστα είτε από τον Πειραιά.

Ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων για το νησί. Παράλληλα οι Σπετσιώτες ασχολούνται με τη ναυτιλία και την αλιεία. Στο σημερινό λιμάνι, την Ντάπια, ήταν στημένα τα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Σήμερα γύρω από το λιμάνι βρίσκεται το εμπορικό κέντρο των Σπετσών.

Highslide JSΞεκινώντας από τον βοτσαλωτό χώρο της Ντάπιας και πηγαίνοντας προς τ' αριστερά, περνάμε μπροστά από το "Ποσειδώνιο", που κτίσθηκε στις αρχές του αιώνα μας και διατηρεί όλη την παλιά του αίγλη.

Πιο κάτω, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο θα συναντήσουμε την πρόσοψη του παλιού εργοστασίου, νηματουργείο του Δασκαλάκη, στην παραλία της Κουνουπίτσας. Στην Κουνουπίτσα υπάρχουν αρχοντικά του περασμένου αιώνα και το Δημαρχείο των Σπετσών.

Συνεχίζοντας θα φτάσουμε στις "Σχολές", για να θαυμάσουμε τις εγκαταστάσεις της Αναργύρειου - Κοργιαλένειου σχολής, που λειτούργησε από το 1927 - 1983 και υπήρξε η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.

Highslide JSΜετά τις σχολές βρίσκονται οι παραλίες Λιγονέρι και Βρέλλου. Νότια των σχολών μπορούμε να ανέβουμε στον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορυφή των Σπετσών, από όπου έχουμε πανοραμική θέα όλου του νησιού.

Ξαναγυρίζουμε στην Ντάπια και ακολουθούμε προς τα δεξιά τον παράλληλο δρόμο που φτιάχτηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα.

Περνώντας από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Μάμα και τη μονή του Αγίου Νικολάου φθάνουμε στο Παλιό Λιμάνι και στην συνέχεια στο ακρωτήρι του Φάρου. Σ' αυτό βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Αρμάτας. Στο Παλιό Λιμάνι υπάρχουν τα περίφημα καρνάγια  στα οποία κατασκευάζονται και σήμερα ξύλινα σκάφη με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Highslide JS Στα νότια βρίσκεται η παραλία της Αγίας Μαρίνας στην οποία βρέθηκαν υπολείμματα τειχών, είδωλα και πήλινα σκεύη της πρωτοελλαδικής εποχής. Ανατολικά σώζονται τα ερείπια του μύλου του Βρούστη και ψηλά στην πλαγιά είναι η Μονή των Αγίων Πάντων που έχει κι αυτή πανοραμική θέα.

Επανερχόμαστε στην Ντάπια. Πάνω από το λιμάνι και σε απόσταση πεντακοσίων περίπου μέτρων από αυτό βρίσκεται το Καστέλι. Είναι η πόλη των προεπαναστατικών χρόνων. Από τα χαλάσματά του σώζονται μόνο οι εκκλησίες του.

Αξίζει να επισκεφτείτε το αρχοντικό του Σ. Αναργύρου, διώροφο νεοκλασικό, λιθόκτιστο, με δύο αιγυπτιακές σφίγγες να δεσπόζουν δεξιά και αριστερά από την είσοδο. Ξεχωρίζει με την ποιότητα της σύνθεσης και της κατασκευής. Σήμερα στο αρχοντικό αυτό στεγάζεται το πνευματικό κέντρο των Σπετσών.

Highslide JSΔεξιά από το σπίτι του Αναργύρου και πίσω από τα πεύκα  του μικρού πάρκου βρίσκεται το αρχοντικό της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το αρχοντικό αυτό, με το μοναδικό σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα, λειτουργεί ως μουσείο με ζωντανή ξενάγηση, κατά την οποία ο επισκέπτης ακούει για τη ζωή και το έργο της Μπουμπουλίνας και συγχρόνως βλέπει κειμήλια του Αγώνα, προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας και άλλα αξιόλογα εκθέματα.

Αριστερά από το σπίτι του Αναργύρου είναι το αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο των Σπετσών. Στο επιβλητικό αυτό κτίριο υπάρχουν κειμήλια της Επανάστασης, οι προτομές του Μέξη και των αγωνιστών της επανάστασης, πολλά κειμήλια του Εθνικού αγώνα, σπάνια ξύλινα ακρόπρωρα και αρχαιολογικά ευρήματα.


Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με έντονη κοσμοπολίτικη ζωή,  Όλα γύρω είναι όμορφα, καθαρά,
περιποιημένα και οι κάτοικοι φιλόξενοι και καταδεκτικοί.