ΥΔΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ & ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΔΡΑ
ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΗΣΙ
ΥΔΡΑ
ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
ΥΔΡΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ
ΥΔΡΑ
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ
ΥΔΡΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ΥΔΡΑ
ΚΑΜΙΝΙΑ
ΥΔΡΑ
ΒΛΥΧΟΣ
ΥΔΡΑ
ΒΛΥΧΟΣ

 

... μαζί με το "γκρι" των βράχων και το "μπλε" της θάλασσας, δίνουν στην Ύδρα μια "άγρια" ομορφιά 
και την καθιστούν ιδεώδη τόπο για έμπνευση και δημιουργία.


Η Ύδρα έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαίδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινο χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα, καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά.

Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία. 

Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως, μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία.

Μετά την Υδρονέτα είναι το Αυλάκι, μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα που το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.

Και στις τρεις παραπάνω παραλίες πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας.

Όλες οι παρακάτω παραλίες επικοινωνούν με το λιμάνι της Ύδρας με θαλάσσια ταξί, καϊκια ή μικρά τουριστικά σκάφη.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.

Συνεχίζοντας το χωμάτινο παραλιακό δρόμο, φτάνουμε στο Βλυχό, μια όμορφη παραλία με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια, δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους. Στο Βλυχό υπάρχει οργανωμένη παραλία, κατάλληλη για μικρά παιδιά, γραφικές ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και ο Βλυχός προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό.

Μετά το λιμανάκι του Βλυχού, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλάκες Βλυχού, μια πολύ όμορφη και πλήρως οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα γαλανά νερά. Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα υπάρχει ξενοδοχείο με bar και εστιατόριο, όπου μπορείτε να απολαύσετε δροσιστικούς χυμούς και εξαιρετικές γεύσεις.

Φεύγοντας από το Βλυχό, μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας και αφού συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς, φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή του Παλαμίδα, μία όμορφη και αμμώδη παραλία. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό του Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε σύμφωνα με την ιστορία ο Καπουδάν Πασάς. Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα υπάρχει καρνάγιο για την επισκευή και συντήρηση σκαφών και λίγο πιο πέρα, μετά το βράχο Ζάστανι η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού.

Μετά τον Παλαμίδα, είναι ο Μώλος, ένας κλειστός και αρκετά ήσυχος, βραχώδης όρμος, με μεγάλη και όμορφη παραλία με βότσαλα, που απέχει από την Πόλη της Ύδρας περίπου 70 λεπτά με τα πόδια.

Στη συνέχεια, λίγο πιο πέρα από το Μώλο, βρίσκεται το Καουμίθι, μια μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο.

Tο Μπίστι είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος.

Επόμενη παραλία, κοντα στο ακρωτήριο Μπίστι, στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, ήσυχη και χωρίς οργάνωση, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους. Στους βράχους πάνω από την παραλία δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου.

Περνώντας από την νοτιοδυτική άκρη του νησιού φτάνουμε στον όρμο του Αγίου Νικολάου. Οργανωμένη παραλία με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά. Σε κάποιο σημείο υπάρχει λίγη άμμος για να παίξουν μικρά παιδιά.

Στα ανατολικά συναντάμε τη Νίσιζα, μία όμορφη παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, σε όρμο, που περιβάλλεται από πεύκα, εκεί που ήταν κάποτε το επίνειο του αρχαίου οικισμού της Επισκοπής.

Στη συνέχεια είναι το Κλιμάκι, μία μεγάλη παραλία, χωρίς οργάνωση, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με αρκετές εξοχικές κατοικίες και ξωκλήσια (Άγιοι Ταξιάρχες).

Μετά τη Σπηλιά της Φώκιας και το ακρωτήρι Ρήγας, βρισκόμαστε στην πιο όμορφη παραλία της νότιας ακτής του νησιού, τη Λιμνιώνιζα, μία παραλία με βότσαλα, χωρίς οργάνωση, που προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.

Ολοκληρώνοντας τον περίπλου του νησιού, περνάμε από τις απόκρημνες νοτιοανατολικές αλλά και βορειοανατολικές ακτές, όπου βρίσκεται το ακρωτήρι της Ζούβρας και στη συνέχεια φθάνουμε στον τελευταίο όρμο, πριν από το λιμάνι της Ύδρας, στο Μανδράκι, το παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, που η εισοδός του φυλαγόταν παλιά από δύο μικρά κάστρα που ήταν γεμάτα με κανόνια.

Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, beach bar, ταβέρνες και ξενοδοχείο. Βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.