ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΓΑΛΗΝΙΟ, ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΣΚΑΛΑ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΔΡΑΓΩΝΕΡΑ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΑΠΟΝΗΣΟΣ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΜΑΡΕΖΑ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΧΑΛΙΚΙΑΔΑ
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
ΣΚΛΗΡΗ

 

Το Αγκίστρι είναι το μικρότερο νησί του Αργοσαρωνικού και έχει έκταση 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Απέχει 22 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και 3,5 ναυτικά μίλια από την Αίγινα. Το μήκος του νησιού είναι 5,5 χλμ. και το πλάτος 3,5 χλμ. και το υψηλότερο σημείο του νησιού έχει υψόμετρο 249 μ. και βρίσκεται στο Κοντάρι.

Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 1.120 κατοίκοι και το καλοκαίρι πλησιάζει στους 5.000 κατοίκους. 

Το Μεγαλοχώρι απέχει από την Σκάλα 2,5 χλμ. και τα Λιμενάρια απέχουν από το Μεγαλοχώρι 6,5 χλμ.

Το νησί περιμετρικά αποτελείται από πολλούς μικρούς όρμους και από ηπήνεμους κολπίσκους με καταγάλανα νερά, στους περισσότερους από τους οποίους τα πεύκα φτάνουν μέχρι την θάλασσα. 

Το Αγκίστρι αποτελείται από χαμηλούς καταπράσινους λόφους, οι οποίοι καλύπτονται από πευκοδάση, που αποτελούνται από πεύκα και από κουκουναριές και σκίνα. Είναι το τρίτο νησί στην Ελλάδα σε αναλογία πρασίνου (80%). 

Τα χωράφια που υπάρχουν στο Αγκίστρι στολίζονται με αγριολούλουδα και σπέρνονται συνήθως με δημητριακά, ανάμεσά τους υπάρχουν συκιές, ελιές και αμυγδαλιές.

Η πανίδα του νησιού αποτελείται από λαγούς, αγριοκούνελα, αλεπούδες, ποντίκια, σκαντζόχοιροι και χελώνες.

Από πτηνά υπάρχουν κοράκια, χελιδόνια, πετροχελίδονα, σπουργίτια, κουκουβάγιες, γκιώνιοι, μπούφοι, θαλασσοπούλια, αγροοπερίστερα, σουσουράδες, κεφάλες, κοτσίφια, κοκκινολέμηδες, καρακάξες και διάφορα ωδικά όπως σπίνοι, καρδερίνες και φλώροι. 

Κατά παράδοση τα κύρια προϊόντα του νησιού είναι ρετσίνι από πεύκο, ελαιόλαδο, δημητριακά, βαμβάκι, ωποροκηπευτικά, φρούτα, σύκα, αμύγδαλα και κριθάρι. Στο νησί ευδοκιμούν επίσης θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο και άλλα αρωματικά βότανα σε αξιόλογες ποσότητες.

Ομως τα τελευταία περιπου 40 χρόνια η οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό.


Το κλίμα του νησιού είναι ξηρό και υγιεινό, γλυκό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.